• Side by Sides historia

  Från idén om ett musikens Gothia Cup till ett av världens största musikläger.

  Följ med på en snabbresa genom Side by Side-åren som gått.

 • Vilken fantastisk resa!

  "Let's make a project together!" sa världskända dirigenten Gustavo Dudamel en dag när Göteborgs Symfoniker hade konsert i Hammarkullen. Så det gjorde vi. Flera år senare anordnar vi den elfte upplagan av musiklägret Side by Side by El Sistema som har vuxit till ett av världens största kör- och orkesterläger för unga.

  I den här videon får du en snabb överblick över lägrets tio första år. Om du scrollar ned lite till på sidan hittar du längre tillbakablickar från varje enskilt år.

  Ännu fler filmer finns på vår Youtube-kanal.

 • 2014

  Musikens Gothia Cup

  2014 utvecklades Side by Side som ett av Göteborgs jubileumsprojekt efter ett medborgarförslag om ett musikens Gothia Cup. Stiftelsen El Sistema Sweden fick i uppdrag att genomföra lägret och även Göteborgs Symfoniker var med på tåget. Under två intensiva dagar samlades 565 barn, ungdomar och ledare för att sjunga och spela sida vid sida i centrala Göteborg. Middag, mingel och häng fick plats i ett tält utanför Göteborgsoperan och Göteborgs gator lystes upp av blå lägertröjor. Lägret avslutades på Göteborgsoperans stora scen.

  2015

  Volvo Ocean Race

  2015 samarbetade Side by Side tillsammans med KulturKRÄM och breddade lägret till att innehålla tre orkestrar, tre körer, bild, teater, dans och film! 1000 deltagare samlades och höll flera konserter, bland annat i Frihamnen som invigning på Volvo Ocean Race. Det var nu som paustecknet som fortfarande pryder våra tröjor dök upp. Vi regnade också nästan bort i vårt enorma tält i Trädgårdsföreningen.

  2016

  Symfonikerna tar över dirigentpinnen

  2016 gick Göteborgs Symfoniker från att vara en av lägrets samarbetspartners till att officiellt ta över arrangörsrollen för Side by Side, Nu renodlade vi också lägret till ett större musikfokus igen och vi bestämde att varje lägerår skulle få en egen tröjfärg. Vi bytte till rosa tröjor och spelade på bussar kring Göteborg. 1250 deltagare kom till lägret uppdelade i tre orkestrar och tre körer. Vi hade ett BASECAMP med scen och häng på Hvitfeldtskas skolgård och spelade för första gången vår Festival Concert i Lisebergshallen.

  2017

  Gustavo Dudamel och Coldplay

  2017 blev vi limegröna och växte till 1500 deltagare uppdelat på fem orkestrar och fyra körer. Gustavo Dudamel, världsdirigent och initiativtagare till El Sistema Sverige kom på besök och dirigerade i en grön Side by Side-tröja i Lisebergshallen! Dessutom fick vi en videohälsning från sångaren i Coldplay som tyckte det var roligt att vi använde bandets låt Fix You som grund för lägersången Sida vid Sida. Chefsdirigenten Santtu-Matias Rouvali var även han på plats och dirigerade. Kändisspäckat!

 • Side by Sides lägersång

  2017 spelade vi in en officiell version av Sida vid Sida. Här hittar du texten.

 • 2018

  Första året på Scandinavium

  2018 gick vi över till den lila färgen och tog plats i Scandinavium för första gången. Äntligen hade vi en konsertarena där vi hade utrymme att växa! Och tur var väl det, för det här året kom det 1800 deltagare uppdelade på sex orkestrar, sex körer och en ensemble till Side by Side! Vi hade allsånger i Trädgårdsföreningen och på Världskulturmuseet samt konserter på Högskolan för Scen och Musik, på Konserthuset och på Scandinavium! Årets stora låt var Symphony och den blev också en av våra favoritfilmer!

  2019

  Flashmob på Nordstan

  2019 var vi tomatröda och lägret slog nytt rekord (igen!) med sina 2200 deltagare uppdelade på åtta orkestrar, sex körer och två ensembler. Årets roligaste upptåg var när vi åkte buss till Nordstan med UPPER INTERMEDIATE ORCHESTRA och spelande Ritmos Ciganos för överraskade shoppare. Vi höll rekordmånga (elva!) officiella konserter och biljetterna gick åt snabbt, speciellt till specialkonserten Early & Folk in Concert.

  2020

  Vårt första digitala år

  2020 var vårt havsgröna år och vi hade precis tagit in rekordmånga anmälningar till lägret när pandemin slog till. Chocken var stor, men vi bestämde snabbt att det måste bli ett läger ändå. Så vi gav oss in i något nytt och skapade Side by Side: Digital, en plattform med mängder av förinspelat material, en chatt, och möjlighet att skicka in egna videos som svar på våra utmaningar och lektioner. 703 deltagare från 36 länder (nytt rekord!) deltog från sina hem, skolor, kyrkor, ensemblerum och lokala scener runt om i världen. De spelade in egna videos där de dansade, spexade, spelade och sjöng. Tillsammans skapade vi en digital cirkel runt världen och den bästa versionen av Lejonkungens Circle of Life som någonsin skådats (om vi får säga det själva). Det var inte ett öga torrt efter det.

  2021

  Vi ställer om, igen

  2021, vårt hallonröda år, hoppades vi länge på att få göra ett vanligt Side by Side, eller åtminstone ett hybridläger med deltagare både digitalt och på plats i Konserthuset. Så blev det dock inte utan istället ställde vi om på nytt tillsammans med Telia och Microsoft. Den här gången satsade vi på liveinnehåll från Konserthuset med deltagare på länk via Teams. Hela Konserthuset blev som en enda stor sändningsstudio med allt från inspelningsrum till redaktion. Några höjdpunkter från lägret var alla roliga svarsvideos vi fick på utmaningarna vi skickade ut, drönarflygningen och så klart Sida vid Sidas mashup av Maroon 5:s Memories och Johann Pachelbels Kanon i D. Sångare och musiker från hela världen skickade in bidrag till musikvideon, som fick oss alla att längta ännu mer efter att äntligen få träffas igen i Göteborg.

  2022

  Äntligen får vi spela och sjunga tillsammans på riktigt!

  2022 var Side by Side sommargrönt och tillbaka med full fysisk kraft i Göteborg. Vi hade Opening Ceremony för lägret ute på Götaplatsen så att hela staden skulle kunna se att vi äntligen var på plats igen. Götaplatsen blev också scen för vår pop-up konsert med Upper Intermediate Orchestra, Wind & String Orchestra, Upper Voices Choir och Pre-Upper Voices Choir som uppträdde med den fartfyllda Baba Yetu ur Civilization IV. Nu hade vi återigen över 2000 deltagare och våra många konserter var mer än välbesökta. Det var publikrekord på Festival Concert!

  2023

  Jubileumslägret firar 10-årsjubileum

  2023 var lägret regnbågsfärgat och alla färger från de tidigare åren fanns representerade. Extra roligt tyckte vi eftersom lägret sammanföll med Göteborgs pridemånad. 2023 firade vi dessutom inte bara att lägret fyllde 10 år – Göteborg Stads stora jubileumsfirande var också förlagt till juni 2023 och månaden inleddes med en stor jubileumsfestival 2-6 juni. Side by Sides stora Festival Concert hade så klart JUBILEUM som tema och den var helt fantastisk! Här kan du se Closing Concert som avslutade hela lägret. Mer bilder och filmer finns på våra sociala meder (nedan).